Kõigepealt tuleb leida lammas ! Parem valik on lihalammas (siis ei ole kasuka maitset), hea kui ta on mahetalus kasvatatud ja mitte üle 8 kuu vana. |
Kaeva auk ! Augu sügavus peab olema keskmisele Eesti mehele nabani. Auk tuleb vooderdada maakividega, seejärel teha sinna lõke ning lasta sellel lõõmata 3-4 tundi, seni kui kivid on tulised ja põhjas kena hulk hõõguvat sütt. Pool meeskonnast saab vahepeal tegeleda lamba maitsestamisega. |
Lambaliha ettevalmistamine ! Sel ajal kui tuli kaevatud augus praksub, tuleb lambaliha küpsemiseks ettevalmistada. Lammas tuleb pikkida kuivatatud ploomide ja küüslauguga ning hõõruda sisse soola, pipra ja sinepiga. Hästi sobivad maitsestamiseks rosmariin ja salvei. |
Köögiviljad on tähtsad ! Sea valmis foolium, kapsalehed, kooritud porgandid, sibularattad ning porrulauk. Mässi liha kapsalehtedesse ja poeta kogu loetletud hää kraam sinna vahele. Lõpuks kata 3-4 kihiga fooliumiga |
Liha küpsetamiseks valmis auk | Küpsetamiseks valmis liha |
Ole ettevaatlik ! Kivid ja söed on tulised. Kui oled eelnevalt liialdanud õllega, jäta liha auku sättimine kellegi teise hooleks! Kata liha plekiga (muld läheb kergelt fooliumi vahele ja hiljem on liha sellega kaetud). Kata kõik tuliste süte ning mullaga. Jäta nii 6-8 tunniks (sõltub liha kogusest: 1 kg liha = 0,5 h küpsemist). |
Nüüd on aeg puhata! Suur töö on tehtud. Aeg on nautida suve, perekonda, sugulasi, sõpru, sporti, sauna ja seltskonda. Parim hetk sinu suvest võib olla just siin ja just praegu. |
Tulge sööma! Liha on valmis, see tuleb välja kaevata ja pidusöök võib alata. Lamba kaevamine ja selle söömine on elamus, mis liidab seltskonda ning mida meenutatakse veel aastaid hiljem. Head isu ! |