Kivi Turismitalu

ALATES 1993

Maalammas akka röövlipraad

Maalamba valmistamisel on võrdselt nauditavad nii protsess kui ka tulemus. 
12 tunni sisse mahub lamba maitsestamine ning küpsetamiseks valmisseadmine, küpsetusaugu ettevalmistamine, ootus peatsest hõrgust lihast ning lõpuks nauditav söömaaeg. 
See on meeskonnatöö, kus iga liige saab osa ettevalmistusest ning tulemusest.

Selleks, et maalammast valmistada läheb Sul vaja:
  1. Lammast ! Meie lambad on Viljandimaa mahetaludest.
  2. Aega ! Maalamba ettevalmistamine ja küpsemine on pikk protsess, võta aega endale, oma perele ja sõpradele ning naudi nädalavahetust.
  3. Head seltskonda ! Kellega koos ettevalmistusi teha ning hiljem lamba küpsemise ajal koos sportida, matkata või saunas käia. Ning otse loomulikult pärast head praadi nautida.

Väike ülevaade planeerimiseks ...


Kõigepealt tuleb leida lammas !

Parem valik on lihalammas
(siis ei ole kasuka maitset), hea kui ta on mahetalus kasvatatud ja mitte üle 
8 kuu vana.



Kaeva auk !

Augu sügavus peab olema keskmisele
Eesti mehele nabani.
Auk tuleb vooderdada maakividega,
seejärel teha sinna lõke ning lasta sellel lõõmata
3-4 tundi, seni kui kivid on tulised ja põhjas kena hulk hõõguvat sütt. 


Pool meeskonnast saab vahepeal tegeleda lamba maitsestamisega. 



Lambaliha ettevalmistamine !

Sel ajal kui tuli kaevatud augus praksub,
tuleb lambaliha küpsemiseks
ettevalmistada.
Lammas tuleb pikkida kuivatatud ploomide ja küüslauguga ning hõõruda sisse soola,
pipra ja sinepiga.
Hästi sobivad maitsestamiseks rosmariin ja salvei.



Köögiviljad on tähtsad !

Sea valmis foolium, kapsalehed,
kooritud porgandid, sibularattad
ning porrulauk.
Mässi liha kapsalehtedesse
ja poeta kogu loetletud hää kraam sinna vahele.
Lõpuks kata 3-4 kihiga fooliumiga 





Liha küpsetamiseks valmis auk                          Küpsetamiseks valmis liha

Ole ettevaatlik !

Kivid ja söed on tulised.
Kui oled eelnevalt liialdanud õllega,
jäta liha auku sättimine kellegi teise hooleks!
Kata liha plekiga (muld läheb kergelt
fooliumi vahele ja hiljem on liha
sellega kaetud). Kata kõik tuliste süte ning mullaga.
Jäta nii 6-8 tunniks (sõltub liha kogusest: 1 kg liha = 0,5 h küpsemist).



Nüüd on aeg puhata!

Suur töö on tehtud.
Aeg on nautida suve, perekonda, sugulasi, sõpru, sporti,
sauna ja seltskonda.

Parim hetk sinu suvest võib olla just siin ja just praegu.


Tulge sööma!

Liha on valmis, see tuleb
välja kaevata ja pidusöök
võib alata. 
Lamba kaevamine ja selle
söömine on elamus, mis liidab
seltskonda ning mida meenutatakse veel
aastaid hiljem.
Head isu !